mandag 3. mai 2010

Blomstrande plantar på Nordåker pr. 1. mai 2010 - del 2

Primula vulgaris - Kusymre, vår eigen viltvoksande bodbringar om vår får innleie mitt biletgalleri over dei Primulane som er i blomst hos meg 1. mai i år.
Her i bygda veit eg ikkje om nokon stadar den veks vill, men ein skal ikkje så langt avgarde før den i desse tider pryder vegkantar og bratte lier langs fjorden.
Bildet viser ikkje rett farge - dei er lyst gule sjølv om dei ser nesten kvite ut på bildet.

Primula x pruhoniciana 'Wanda' - er ein av dei tidlegaste sortane som mange har i hagane sine og er ein årviss og hardfør sort.
P. x pruhoniciana er kryssninngar mellom P. juliae og P. vulgaris og finst i veldig mange fargevariantar

Her er ein annan variant som heiter. 'McWatts Cream' - kremgul med anstrøk av rosa til raudfiolett i seg.

Primula aff. uruminensis er ein art eg sådde for nokre år sidan og har sidan vore trufast kvart år.I år har riktignok nokre av plantane gått ut iløpet av vinteren.
Den minner om P. veris (Maria nøkkelblom) som eg for tida ikkje har i hagen min.

Primula elatior-hybrider - Hagenøkkelblom har eg i mange fargevariantar. Ofte kan dei ha ein og annan blomster heile vinteren igjennom slik det har vore desse siste milde vintrane, men i år har dei nett komme med dei fyrste blomane for ei god veke sidan. Desse er veldig lettstelte og hardføre, og trivst best i halvskugge.

Her ein art som heiter P. elatior var. Mayerii

Denne arten heiter Primula erosa har eg både i denne fargen og i kvitt og minner mykje om kuleprimula som også blomstrar hos meg no, men denne får representere dei begge denne gongen.

Så er vi over på dei Primulane som eignar seg best i fjellhagen. Denne søte vesle arten heiter Primula warschewskiana og er ein fin liten sak.

Primula marginata - Dvergprimula ein vakker art som også passar i fjellhagen - denne sorten heiter 'Sheila Denby' og har ein vakker himmelblå farge.
Spesielt med denne arten er den kvite kanten langs "egga" på dei sagtanna blada, det viser ikkje så godt på bildet pga ein del nedbør i det siste, men ved lenger oppholdsperiodar er dette markant og hevar prydverdien i den tida den ikkje er i blomst.

Primula aurikula - Aurikkel - Den opphavelege aurikkelen - (arten) som veks på kalkgrunn i Alpane har sitrongule blomster - den er eg på jakt etter og står på lista over frø eg skal skaffe meg til hausten. Denne varianten er raudfiolett med kvit midt - ikkje verst den heller ! :)

Primula x pubescens - Hageauriklane som dei fleste av oss feilaktig kallar auriklar er foredla kryssningar og finst i mange spennande fargevariantar. Hos meg har dei fyrste såvidt begynt å blomstre, men berre denne fargevarianter her. Etterkvart kjem det nok fleire og det mest spennande er dei frøsådde plantane som ikkje har blomstra før. Eg håpar at det dukkar op positive overraskingar der iløpet av våren.
Å kjenne den gode dufta av hageauriklane er ein av dei hageopplelsane eg set mest pris på gjennom heile hagesesongen. Dei er lette å ale opp frå frø og hauste frø av eigne plantar i hagen kan gje mange spennande variantar.

Dei som er spesielt interesserte i Primula har ei flott side å gå inn på med mykje informasjon om denne planteslekta : Dansk Primula Klub der ein kan teikne seg som medlem, kjøpe bøker om emnet og om hausten får ein kjøpte rimeleg frø der som er innsamla hos medlemmene i klubben og her kan ein finne mange godbitar for samlarar.

Det var min presentasjon av mine blomstrande Primula 1. mai i år (alle bilda er tekne 1. mai og er klikkbare)

Ein av dagane kjem det nytt innlegg med fleire blomstrande 1.maiplantar. :)

8 kommentarer:

Elsa sa...

Flotte bilder av primula. Det er herlige planter å ha i hagen.
I år har jeg sådd noen sorter med primula, men om det blir planter det gjenstår å se. Ikke alt som har spira enda.
Her venter vi på at vårværet skal innfinne seg, i dag er det sluddbyger ute.

Berit sa...

Så mange forskjellige du har! Det er ei mangfoldig og deilig slekt.

Tove sa...

Du har virkelig mange flotte primulaer og aurikler :-) Moro å se bildene. Gleder meg til det begynner her også. Aurikler er en super dille, som rammer hver vår. Kos deg med fortsatt vårblomstring og tusen takk for titten.

Mariann sa...

Så mange flotte primula. Jeg har også blitt glad i disse. Det er så mange ulike, med ulik form og farge og varierende blomstringstid.

Jeg har en navnløs som ligner på din Primula aff. uruminensis. Den kom i hus som Primula rosea og det var lett å se at det ikke stemte. Den ligner på veris, men syns den er kraftigere. Har den mørkere gulorange prikker i midten av blomsten?

hajal. sa...

Mariann:
Ja enkelte blomster kan ha slike prikkar på blomsten, men ikkje alle.

Iris sa...

Du verden så mange flotte primula du har! Jeg liker de kjempegodt jeg også. Det er skikkelig vår når auriklene setter i gang. Her har de ikke begynt enda, men de står med store knopper :)

Anita sa...

For en primula-flom av lekkerheter! Virkelig mange fine! Misunnelig på dere som har de lekre viltvoksende. Jeg har ikke mange - bare noen kuleprimula og Maria nøklebånd i plenen. Rart det der. ;)

hajal. sa...

Mariann:
Eg må korrigere meg sjølv litt.
Dei aller fleste har blomstane har 5 avlange gulorangeflekkar i blomsten. Eg har også ein plante av desse som har den same gulorangefargen som kant rundt kanten av blomsten, den er ekstra lekker.