onsdag 16. juni 2010

Meconopsis betonicifolia 'Lingholm' - Blå Valmuesøster

Sjå kor flott den er! :)Stor var skuffelsen i vår då eg oppdaga at den blå valmuesøstera mi var daua etter vinteren. Bare tilsynelatande rotne plantedelar var igjen der den har stått dei siste tre åra.
Då eg var med Vågsøy Hagelag på tur til Ålesund i mai kjøpte eg meg ei ny valmuesøster på Viddal Gartneri i Spjelkavik, denne gong av typen 'Lingholm'

'Lingholm' er etter det eg forstår eit samlebegrep av fleire svært like variantar av Meconopsis betonicifolia - altså ikkje den reine arten og heller ikkje ein spesifik sort.

Hos meg har iallefall denne 'Lingholm' større blomster enn den eg hadde frå før som skulle være den reine arten M. betonicifolia.
Meconopsis betonicifolia veks vill i Tibet, vestre delar av Kina (Himalaya) og i Burma .
Den trivst best på næringsrik, lett fuktig jord i halvskugge. Om den står i full sol kan det bli for varmt for den og den vantrivst. Hos meg står den stort sett i skugge til ut på ettermiddagen så den får bar eit par timar sol og ser ut til å trivsat med det.
Eg har også kvit Valmuesøster (M. betonicifolia 'Alba') som kjem i blomst om nokre dagar den har to eller tre knoppar i år.


Stor var gleda idag så eg oppdaga små spirer frå der rota til den gamle valmuesøtra mi stod, den eg trudde var død iløpet av vinteren. Då er det håp om at den òg blomstrar til neste år dersom den veks godt iløpet av sommaren og står over neste vinter.

11 kommentarer:

Rita sa...

Betonicifolia er en egen greie. Lingholm er visstnok en krysning mellom Grandis og betonicifolia (hvis jeg husker riktig) Både høyden, størrelsen på blomsten, og formen på bladene er forskjellige på bet. og lingholm:)

Pene er de hele bunten :D

Mariann S sa...

Trur de var ei sånn krysning ja :) Eg har den Lingholmen, har hatt den i årevis. I fjor delte eg den, so i år har eg ikkje blomstring - men til neste år :)) Blåfargen er nydelig :)

hajal. sa...

Takk for korrigeringa, det er kjekt å få rette opplysningar - så er kluet å klare å hugse det til neste gong ein har bruk for fakta. ;)

Rita sa...

He-he....men spiller det så stor rolle da? De er jo nydelige alle sammen :D

hajal. sa...

Rita:
Javisst er det flotte, men eg har jo ikkje lyst å spre falske rykter.... hihi ... ein bør iallefall prøve å gje rette fakta der ein kan.

New Dawn sa...

Nydelige blomster. Jeg sådde de blå for tre år siden, og stor var gleden da det plutselig dukka opp en kvit blandt de.

Northern Shade sa...

Your Meconopsis is gorgeous. Those large blue flowers are one of my favourites. I haven't had great success in growing them long term in the past, just a couple of years at the most. However, when they bloom, you have to forgive them for their finicky ways. As I look at your photos, I get the urge to try them again.

hajal. sa...

Northern Shade:
Many people have truble with the Blue Himalayan poppies.
Just grow them in part shade,
not sun in the midle of the day. Moist and well fertilized soil.
Good luck! :)

Bjørg 47 sa...

Så vakker !!

Wenche sa...

Fantastisk vakker! Jeg hadde den (og grandis) i min forrige hage, men dessverre ikke nå. Men nå går jeg bare å venter på at den "vanlige" skal blomstre (om 2-3 dager tenker jeg) :-)

Vilt og vakkert sa...

Hrisann!


Tusen takk for en hyggelig kommentar på bloggen min. Artig at noen skikker holdes ved hevd.Sjøl hadde jeg ikke noe peiling på hva som er tradisjon for hver dag før jeg satte i gang å studere primstaven fordi jeg ville ha om det på bloggen.

Her har jeg aldri hvert før. dvs. på bloggen din. I Stryn og Nordfjord var jeg flere ganger som barn.Nydelig bilde på headingen din...
Ser at peonblomstringa di har kommet lengere enn her. Mine er bare i knopp. Står litt skyggefullt.
Gleder meg til blomstringa.
Ha go´hælj!