mandag 5. juli 2010

Blomstring 1. Juli 2010 - del 2

Då er det vel på tide å presentere fleire av dei som blomstrar i hagen min i månadskiftet juni-Juli.
Idag er det regn og vind og vaselet går ut på storm ved Stadt, men eg håpar at vi ligg litt meir i ly eit stykke inne i fjorden. Kraftig vind no vil bety myje brekk og skade på ein del av hagen sine bebuarar.Klosterpionen er vel sjølve symbolet på høgsommarblomstringa. Her er det 'Rosea Plena' som har kledt seg i sin flottaste stas. Snart kjem silkepionane etter dei står fulle av knoppar og bare gjer seg klar til å opne showet.

"Tvillingsystera" 'Rosea Plena' er også flott med sine store fylte blomster.

Lupinane som etterkvart er vorte svartelista skal få eksistere i min hage. Dei er flotte der dei står. Om ein klipper bort frøstandane så snart dei er avblomstra kjem dei att med eit nytt, men bergensa flor seinare og ein slepp at dei sjølvsårseg og spreier seg der ein ikkje vil ha dei.

Den vanlege syrinen - Syringa vulgaris er eit sjølvsagt innslag i ein vestlandsk hage- no er det meste av blomstringa over for den og.

Vanlege revebjøller - Digitalis purpurea er noko av det flottaste naturen byr på og nettopp den er Sogn og Fjordane sin fylkesblomst. Skikkelig flotte i flokk, men veldig dyktige å så seg samtidig som dei er noko av det lettste å luke når dei dukkar opp.

Dagfiol - Hesperis matronalis er også høgsommarstaude - eller den er vel eigentleg toårig, men overlever mange år dersom ein passar på å fjerne frøstandane. Dufta av denne er nydelig på kveldstid.

Geranium iberica 'Vital' får representere dei mange Geraniumane som blomstrar no framover.

Kvit akeleie og den mørkblada Stivklematis -Clematis recta 'Purpurea' framhevar og kler kvarandre.

Iris germanica utan namn

Og til slutt ei akeleie utan namn - flotte er dei!

2 kommentarer:

Aud på Dal sa...

Mye lekkert som blomstrer hos deg nå. De Peonene er bare nydelige:-D
Vi er inne i en herlig tid nå.

New Dawn sa...

Den siste akeleien ligner en jeg har bilde av i et av de siste innlegga i bloggen min.
Takk for opplysningene om Dagfiolene. Nå må jeg huske å klippe av frøstandene når den tid kommer.
Flotte peoner :-)