fredag 9. april 2010

Våronn

Her er det den 5 m lange kanten med Marikåpe (Alchemilla) som får vårklippet sitt.

No har våronna starta her hos meg og. Eg er så heldig at eg har yngstedattera heime eit par veker som har tilbytt seg å hjelpe til med våronna i hagen og det vart eg svært glad for.
Med meg vert det for det meste "puslerier".
På onsdag fekk eg shina opp fjellhagen så no ser den nokså bra ut og eg trur det meste har overlevd vinteren der og. Den har jo hatt ekstra godt snødekke ettersom det er der all snøen hamnar som må måkast vekk frå vegen inn til huset.

Pionane er i full vekst og alle saman har klart seg fint denne vinteren. I tillegg til flotte spirar fant eg ein god del pionfrø i bedet då eg reinska der og dei var tekne vare på og skal såast, stratifiseringa her dei jo allereide fått på naturleg vis.

Den Ungarske blåveisen ( Hepatica transsilvanica) er i full blomst. Denne sorten heiter 'Weinreich Blaue' og er ein flott sort.
Eg har også "systersorten" 'Weinreich Weize' som er reint kvit.

Her er det vanleg norsk blåveis Hepatica nobilis som blomstrar flott.
Plana er at eg denne våren skal omarbeide eit av beda mine under det øverste morelltreet til blåveisbed.......


Det er krokusane som dominerer blomstringa i hagen no og dei har eg i mange variantar. Eg har planta dei både i plen, bed og fjellhagen og bak huset har dei fått sådd seg fritt ettersom slåtten der vert teken med ljå og krokusfrøa rekk å bli modent før eg tek slåtten.

I fjellhagen eignar små krokusgrupper seg godt syns eg, men helst dei botaniske artane. Dei foredla sortane vert litt for dominerande syns eg.
Eg reiknar med at det må til fleire slike økter som vi hadde i går for å komme i land med våronna i hagen, men med god hjelp skal det nok gå bra. I dag er det andre ting som står på programmet for Silje sin del, men eg skal ta meg ei runde og fullføre den delen vi begynnte på i går.

I morgon skal eg til Eid og delta på Hyperturfakurs i hagelaget sin regi og det vert interessant - Dette er eit kurs eg i mange år har hatt lyst å delta på etter å ha lest ein artikkel om det i Norsk Hagetidende for mange år sidan. Bilder og referat derfrå vil eg komme tilbake med.

Også billene har starta våronna...... nye generasjonar må til der og om livet skal gå vidare.

Idag er det 9. april og i den samnheng går nokre av tankane mine 70 år attende i tida og det som hende 9. april 1940. Eg og min generasjon som ikkje opplevde krigen kan nok ikkje sette oss inn i korleis det var å oppleve at landet vart okkupert, og framande makter overtok styringa.
Vi har enormt mykje å takke dei som kjempa imot og gav liva sine for eit fritt land i dei 5 åra landet var okkupert og på framande hender.

Tilslutt vil eg gjere merksam på at eg har "innstallert" eit oversettingsprogram i bloggen min så mine utanlandske venner og gjestar kan få med seg det meste av det eg skriv og.
Det var artig å sjå at det tok ikkje lang tid før der var registrert utanlandske gjestar på flag counteren min som eg også "innstallerte" i går.
Takk for god assistanse til den som hjelpte meg med koder og veiledning til begge deler! :)


Ha ei fin helg alle og nyt vårteikna, vårlufta og fuglesongen.

7 kommentarer:

TurboLotte sa...

Deilig med vårånn i hagen! Håper det blir mer hagearbeide på meg i helgen. Ute skinner solen i alle fall her i Oslo som jeg er nå. Ha en strålende helg!

Elsa sa...

Herlige bilder av vårblomster.
Her har vi ikke kommet igang med våronna enda, men så snart regnet letter og det får tørke opp litt ute er det bare å sette igang. Har en Silje til å hjelpe meg jeg også:)

God helg til både deg og dine:)

Tove sa...

Deilig å være i gang med våronna tenker jeg :-) Flott krokus og blåveisblomstring. Gleder meg til det er litt mer vår her også. KOs deg videre :-)

krepsemor sa...

Så flotte vårblomster du har i hagen! Koselig å få litt hjelp til våronna også. Jeg var en liten tur innom Sogn og Fjordane i dag, og det er samme været der som her på sunnmøre. Det haglet faktisk en liten stund her :o(
Nå vil vi ha godvær!
Ønsker deg en fin helg!

Tor sa...

Utrolig så tidlig det blomstrer i Nordfjord.

Iris sa...

Flotte blåveis du har! Godt at det endelig er vår :)

Nina i Paradiset sa...

Deilig å endelig være i gang!
Må utnytte tiden godt, og lage mange nye bedd og ganger, for om 3 uker begynner jeg på gartneri igjen!
Blir spennende å se hva de tar inn da :)
Ha en strålende hagehelg!