tirsdag 27. april 2010

Ligularia - Nøkketunge

Ligularia przewalskii - Aksnøkketunge


Eg har fire forskjellige Ligularia i staudesamlinga mi.
Dei trivst best på litt fuktig jord i sol eller halvskugge og er fine å bruke på plassar nær dammar eller grover med rennande vatn. No har eg ikkje dam, grover eller rennande vatn i hagen min så dei må klare seg med den plassen eg kan tilby og det ser ut til at dei trivst godt der dei står.
Særleg fine syns eg at dei mørkblada sortane er om våren når dei nye blada held på å folde seg ut.


Ligularia dentata 'Britt-Marie Crawford' er den absolutt mest dekorative nøkketunga eg har - iallefall no om våren. Den har ein mørk, lekker farge på blada som den beheld gjennom heile sesongen. Den vert ca 125 cm høg og i Juli-September har den varmgule blomster.


Ligularia dentata - Vanleg nøkketunge er også kalla Breinøkketunge med gule til gul-orange blomster. Den vert mellom 100 til 150 cm høg alt etter kor godt den trivst. På undersida av blada er den raudfiolett , det same er blada med det same dei sprett opp om våren men dei går over til mørkt grønt etterkvart på oversida.

Ligularia stenochepala 'The Rocket' - Søylenøkketunge heiter denne sorten. I Juli-August får den ca 150 cm høge spir med gule blomster . Også denne sorten har raudfiolett underside av blada noko ein kan skimte i needre bildekant.

Ligularia przewalskii - Aksnøkketunge vert ca 150 cm høg og har gule aksforma blomsterstandar i juli - september. Dekorative blad.Ligularia przewalskii sjølvsår seg i beda dersom ein ikkje passar på å ta vekk blomsterstandane før dei set frø. Her er ein liten przewalskii som har fått rotfeste i utkanten av perleblomstgruppa. (Muscari). Dersom nokon er interessert har eg nokre plantar av desse å avsjå.

Eg trudde eg hadde bilder av alle Ligulariane mine i blomst, men det syner seg å ikkje stemme så det får halde å presentere den eg har. (Øverste bilde).

6 kommentarer:

Rita sa...

Min przewalski fikk ett sjokk i fjor da jeg gav den kompost som jeg mistenker inneholdt salt.....så jeg tror ikke den greier vinteren så dårlig som den var da høsten kom Derfor er jeg veldig interessert hvis du har planter til overs av den :)

Kan jo ta DEN i bytte for de frøene du vet kanskje? :)

hajal. sa...

Ein przewalskii skal bli Rita!
Noko anna på den lista du kan tenke deg og ?

Iris sa...

Så mange flotte ligularia du har! Den 'Britt-Marie Crawford' er kjempelekker. Virkelig en må ha lante! Det er jo flott at den beholder fargen gjennom hele sesongen.

Rita sa...

Neitakk, nå er det bra :) Har allerede mer enn jeg greier å ta vare på til snøen går......

Men du må gjerne gi ett hint den dagen Britt er blitt for stor og skal deles. Jeg har nemlig mistet min rødbladete Ligularia også.

hajal. sa...

Greit det Rita, eg sender przwalskii'en når eg "trur" der er trygt hos deg.

Martin sa...

Informativt om Ligularia. Det jeg trengte akkurat nå.
Fin Blogg.