tirsdag 23. mars 2010

Vårteikn

Crocus chrysanthus 'Saturnus' er ein av dei flottaste krokusane og aller finast er den i knopp syns eg! - Godt å komme heim att å finne slike vårteikn!

Madammen og eg har vore 5-6 dagar i Valdres på besøk hos eldste datter med familie.
Dei har kjøpt seg hus som dei flytta inn i på nyåret og det var kjekt å sjå korleis dei har fått det i den nye heimen sin. Sander syntes det var kjekt å få besøk av Besta og Besten.
Ein aktiv krabat med mange jern i ilden som det høver seg ein gut på snart 2 år.
Vi har jamn kontakt på skype, men det vert sjølvsagt ikkje det same som personleg og nær kontakt med barnebarna.
Laurdag var eg på spabehandling på Beitostølen som eg fekk i gebursdagsgåve tidlegare i vinter og det var ein nytelse.
Igår (mandag) kom vi heimatt og det var godt å sjå at snøen hadde minka frå 77 cm då vi drog til 22 cm idag tidleg på den faste målestaden. Enkelte snøfrie bøter er det og her og der.

Eg syns det var stas at buskbomhekken min hadde dukka fram att frå djupsnøen, det går på fram! I bakrgrunnen skimtar vi eit av dei store morelltrea våre og under der det skal det omarbeidast til blåveisbed er tanken - om det vert til våren er enno uvisst.
Eg måtte bort å sjå om det var liv i blåveisane som alt har fått plassen der og det var det heldigvis i alle saman.

Under steinbenken ved morelltreet hadde eg gøymt tre potter med Hepatica - ein H. japonica frå Japan, ein H. henryii frå Kina og ein H. asiatica frå Korea godt innpakka i tørt lauv og granbar. Dei levde alle saman i beste velgåande. Den eine av dei jamvel nesten i blomst under der.

Påskeliljene er sprutfulle av kraft og er klar til blomstring straks dei er kvitt snødekket, med litt varme i veiret er det ikkje lang tid før den fyrste blomsten openbarar seg.

Snøklokkene blomstrar forskjellige plassar i hagen der det er fritt for snø, her representert ved den fylte utgåva eg har Galantus nivalis 'Flore plena'.

Den eine blåveisen som har lege i dvale, innpakka i tørt lauv og granbar under steinbenken har alt klar knoppar som snart vil sprette ut. Dette er ein japansk blåveis (H. nobilis var. japonica)

Julerosene med store knoppar. Her er det den gulkvite Helleborus orientalis 'Yellow Lady......og nedanfor er det H. atropurpurea som snart er i blomst.


Her er ein krokus som eg ikkje kjem ihug namnet på (namnelappen ligg under snødekke) som pressar seg gjennom bladverket til Tiarella grandiflora.

Den fyrste Primulaen i blomst etter denne merkverdige vinteren er P. pruhonichiana som hadde ein open blomst bare eit par dagar etter at snøen gjekk på den plassen den står.
Ellers er det mange Primula i knopp, men ingen andre som blømer akkurat no.
Tidlegare år har eg hatt Primula i blomst heile vinteren unntatt dei få dagne det har vore snødekke.
No har vi hatt konstant snødekke sidan 19. desember så det er temmelig uvanleg for oss dette.
Håpar bare at ikkje det kjem meir snø heretter, no vil vi ha VÅR!

3 kommentarer:

Aud på Dal sa...

Så koselig å se at vårløkene er i gang hos deg.
Det begynte såvidt å bli bart her også. Rundt rogna der jeg har satt vårløker, og jeg håpet at snøklokkene skulle begynne å titte frem snart.
I dag snør det selvfølgelig igjen, det er ikke annet å vente enn at vinteren skal gjøre noen sprell før den forsvinner.
Men snart nå så.......

Mari sa...

Ja de krokusene var flotte! Moro med noen som er litt mer uvanlige :) Forløverig mange fine blomster både i knupp og utsprottne. Her går jeg og myser i snøkantene som sakte men sikkert gjør retrett. Det nermeste blomst jeg har funnet her er en stemorknopp fra i fjor som ikke rakk å blomstre. Kanskje den finner ut at den vil gjøre det nå?

Kjekt med barnebarn da, ser ut som en trivelig kar det der :D

Mariann S sa...

herlig no når våren strett opp både her og der :) Nydelig gut :)